Ετοιμαστείτε για τον Firefox 1.5
13/08/2005 (18:08:29)

Δημοσιεύθηκε από τον/την PeLLaRaS

Η επόμενη έκδοση του Firefox θα είναι η 1.5 και θα κυκλοφορήσει σε δοκιμαστική έκδοση τον Σεπτέμβρη. Η ολοκληρωμένη έκδοση του νέου Firefox αναμένετε να κυκλοφορήσει στο τέλος του 2005. Διάφορες δημοσιεύσεις στην σελίδα του Mozilla αναφέρουν ότι η απόφαση για μεταπήδηση της έκδοσης σε 1.5 από την υπάρχουσα έκδοση του Firfox, την 1.0.6, είναι αποτέλεσμα ενός μη εφικτού σχεδιαγράμματος που είχε σχέση με την επόμενη αναβάθμιση, η οποία αρχικά προγραμματιστικέ για τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο πρόεδρο του Mozilla, Tristan Nitot, η επόμενη σημαντική έκδοση του Firefox θα περιέχει νέες δυνατότητες, οι οποίες είναι περισσότερες από ότι αρχικά προγραμματίζονταν. "Ότι κάναμε είναι καλύτερο από ότι αρχικά σχεδιάσαμε, έτσι αντί για το ονομάσουμε 1.1, πιστεύουμε ότι αξίζει το όνομα 1.5" σημείωσε. Ο Nitot δήλωσε ότι ο οργανισμός άλλαζε τον πυρήνα προγραμματισμού του Firefox εδώ και 16 μήνες. Το να κυκλοφορήσει μια έκδοση με το όνομα Firefox 1.1 θα ήταν παραπλανητικό για τους χρήστες του προϊόντος, εξήγησε.

Οι καινούργιες ιδιότητες που σχδιάστηκαν για το Firefox 1.5, περιλαμβάνουν ομαλότερη λειτουργία και ένα ανεπτυγμένο σύστημα επεκτάσεων (extensions system). Ο Firfox χρησιμοποιεί επεκτάσεις (δωρεάν επιπρόσθετα προγράμματα που συνεισφέροντα από τρίτους) για να προστεθούν προσαρμοσμένες ιδιότητες στον φυλλομετρητή. Μια νέα μγάλη προσθήκη στο Firefox 1.5 είναι η υποστήριξη του Scalable Vector Graphics (SVG), μια προδιαγραφή για το πως αποδίδονται γραφικά δυο διαστάσεων στις επιφάνειες των φυλλομετρητών. Το SVG δουλεύει παρόμοια με την τεχνολογία Flash της Macromedia, αλλά είναι ένα ανοικτό στάνταρτ.


Κάποιοι αναλυτές αποδίδουν την αύξηση της δημοτικότητας του φυλλομετρητή Firfox στην κίνηση της Microsoft να αυξήσει την ταχύτητα ανάπτυξης του Internet Explorer, ο οποίος παρέμεινε στάσιμος για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα. Ειδικοί αναφέρουν τι ο Firefox έχει πάρει το 10 τις εκατό από το μερίδιο αγοράς του Internet Explorer.

Πηγή: Enterprise Linux I.T.

Content received from: Poskolio.com, http://poskolio.com